IJsvereniging Watergang

 

IJsvereniging Watergang

 

WaterlandtochtOver ons

IJsvereniging Watergang

IJsvereniging “Watergang” is opgericht in 1973. De vereniging onderhoudt – ijs en weder dienende – een natuurijsbaantje naast het trapveldje en organiseert diverse activiteiten als het ijs het toelaat. Een fameuze activiteit was bijvoorbeeld een fakkeltocht door het donkere Varkensland van/naar Broek in Waterland.

In vroegere jaren had de vereniging een zeer actieve jeugdafdeling. Wekelijks werd er geschaatst op de Jaap Eden baan in Amsterdam. Er zaten een paar snelle jongeren bij, maar niemand is echt doorgebroken. Helaas is het actieve jeugdschaatsen wegens gebrek jongeren en aan belangstelling ter ziele gegaan.

Tevens is de ijsvereniging één van de organisatoren van de Waterlandtocht (link: www.waterlandtocht.nl). Deze toertocht wordt georganiseerd door acht samenwerkende Waterlandse ijsverenigingen onder auspiciën van de KNSB. Er zijn drie varianten van de tocht. Eén lange variant van 45 kilometer (Grote Oosttocht) en twee kortere varianten die grotendeels samenvallen met delen van de Grote Oosttocht, ieder van ca. 25 kilometer (Kleine Oosttocht en Noordtocht).

Tegenwoordig leidt de ijsvereniging een slapend bestaan, tot dat KNMI ijspluim een flinke ijsgroei laat zien. Dan worden de jaarlijks geupdate draaiboeken uit de kast gepakt, de spullen klaargezet en vrijwilligers geronseld om ijsplezier voor iedereen mogelijk te maken in en rond het dorp.

Het bestuur van de ijsvereniging bestaat uit 7 (ex) Watergangers. Andere leden kent de vereniging niet. Wil je meer weten, mee helpen als het nodig is of heb je anderszins een vraag, stel deze via e-mail aan Ane Wiersma (link: a.wiersma5@upcmail.nl ), secretaris van het bestuur.

Foto’s

Diverse ingestuurde foto’s van ijspret. De groene borden op de foto’s zijn geplaatst door de ijsvereniging.

Contact

© IJsvereniging "Watergang" - KVK nummer 40532471 - E-mail: fjvdbos@gmail.com